mandag 6. juli 2015

Situasjonen i Hellas

Kundene våre seiler over hele verden. Men Hellas og øyene der har alltid vært blant de viktigste destinasjonene, og det betyr at akkurat nå er ganske mange av våre kunder ute på det blå, greske havet. Flere er på vei - inkludert Salty Seas eget mannskap om et par ukers tid.

Ser man på nyhetene, kan det se ut som om verdens endetid er nær. Ser man utover en idyllisk bukt - hvor seilbåten din ligger trygt ankret opp - fra en kafe på sjøsiden, kan se virke som om ingenting er forandret. Men hvordan er situasjonen egentlig?

Hellas er i dyp økonomisk krise, og akkurat nå står grekere i Aten, Thessaloniki og andre store byer i kø foran minibankene. Men ute på øyene går tingene stort sett sin vante gang. Minibankene er åpne, og grensen på 60 euro i uttak per dag gjelder kun greske kort. (Du bør uansett ta med mer euro i kontanter enn du normalt ville ha gjort, og selvsagt ikke oppbevare alt på ett sted.) Butikker og restauranter er åpne. Turismen er de greske øyenes livline, og turister mer velkomne enn noen gang. Det sier ikke så lite...

Vår chartervirksomhet i Hellas fortsetter også på vanlig måte. Vi har vært føre var, og booket alle sesongens kunder med Kiriacoulis Mediterranean - et solid selskap med virksomhet i hele middelhavsområdet, pluss Karibien. Rent praktisk betyr det også at vi for tiden ikke behøver å overføre betalinger til greske konti, og dermed ikke har problemer verken med myndighetens kapitalkontroll eller bankenes stilling.

Det er altså ingen dramatikk i situasjonen, verken for kundene våre eller oss. Men som en norsk professor i økonomi nylig fortalte NRKs reporter fra en solseng på Mykonos, finnes det noe vi kan gjøre for å hjelpe grekerne i en for dem fortvilt situasjon: "Kom til Hellas, og bruk penger!"

Til slutt i denne forbindelse, en uttalelse fra administrerende direktør i Kiriacoulis: